Зберігати давні українські традиції та навчати цьому інших – відповідальний вчинок

June 1, 2022

Родинний оберіг та талісман, давній символ єднання сімейних зв‘язків та поколінь – все це про ляльку-мотанку. Героїня нашої історії колись сама із захопленням споглядала на цих красунь, та зрозуміла, що має обов‘язково спробувати створити ляльку своїми руками. 

Валентина Мірошник, майстриня-лялькарка з Черкащини, створює унікальні та неймовірно красиві ляльки-мотанки. Викладач історії мистецтва, вона трансформувала своє вміння малювати – перенесла його на тканину та використовує техніку стеблового шва.

«Символ продовження життя, руху та безкінечності», – так описує Валентина створення найпершого елементу ляльки мотанки – голови. Ниточку, що закріплює кожне напрацювання майстрині, вона зав’язує на 3 вузлики, з кожним із них вона загадує бажання. Майстриня віддає ляльці всі свої найкращі почуття, побажання та емоції.

Українські ляльки-мотанки в костюмах країн Європи, серед яких «Драбів‘яночка» та «Німкеня» роботи Валентини, ще нещодавно подорожували містами України. Війна застала їх в Миколаєві. Та вже сьогодні вони в безпеці, на виставці у Франції. Збережена колекція, що була надіслана з героїчного Миколаєва, тепер радує око європейського глядача.  Сама ж майстриня після початку повномасштабної війни бере участь в проєктах для дітей з особливими потребами та для підлітків, що були вимушено переселені – проводить майстер-класи. 

«Лялька створена для радості, це подарунок, це забавка. Та якщо ви дійсно вірите в її силу, то, можливо, вона допоможе», – розмірковує майстриня. «Магія ж ляльки в тому, що вона дійсно приносить щастя»

Авторські роботи на колажі – “Відроджена”, “Сонце України” та “Квітка України”, створені Валентиною під час війни.

#Українці_відповідальні_громадяни #100відповідальнихвчинків #Ukrainians_responsible_citizens #100repsonsibleactions