Мати свій голос та власну позицію, втілювати її у мистецтві – відповідальний вчинок

June 21, 2022

Мистецтво має свій голос та власну позицію, вміє боротися. Це доводить історія нашого героя, художника Сергія Захарова. 

До 2014 року митець жив та працював у Донецьку, де і розпочалась його боротьба проти окупантів. У рідному місті Сергій разом з другом-фотографом чинили опір у свій спосіб – розміщували на вулицях міста політичні карикатури та висвітлювали назагал свої дії. Інсталяції з картону з’являлись у знакових для бойовиків місцях та висміювали їхніх ватажків. Так на Сергія звернули «увагу», і невдовзі він опинився в полоні, де провів цілих півтора місяці. 

Уже в Києві художник втілив мистецькі проєкти, що розповідали і про його досвід у полоні терористів, і про хиткість окупаційного режиму на Донбасі. Брав участь у реабілітаційному проєкті – проводив арт-терапію для учасників АТО та полонених. 

Цьогоріч роботи Сергія Захарова демонструвалися на Венеційському бієнале – там європейський глядач зміг побачити картину «Повітряна тривога». Сьогодні вона вже на українському аукціоні, організованому Благодійним Фондом Сергія Притули та аукціонним домом «Дукат». Як і з десятьма іншими роботами сучасних українських художників, всі гроші з продажу «Повітряної тривоги» підуть на потреби ЗСУ. 

Сам художник нещодавно пережив дуже непростий момент – на початку повномасштабної війни його син перебував у Маріуполі. Лише через місяць молодий чоловік зміг вибратися з окупованого міста завдяки дзвінку до батька: Сергій розповів сину, який напрямлк обрати, щоб вибратися з міста. “Студент художньої академії, який вибрався з Маріуполя. Портрет сина” був написаний художником після возз’єднання родини.