Підтримувати права жінок на глобальному рівні – відповідальна місія

May 13, 2022

Героїня нашої наступної історії, українська гендерна експертка й феміністка, співзасновниця і психологиня Центру «Жіночі перспективи», що на Львівщині. Марта багато років займається питаннями гендерної рівності. Її організація опікується питаннями як економічної спроможності жінок, так і протидією домашньому насильству.

Найперше велике дослідження про жінок-мігранток на початку 2000-х належить саме організації Марти. Тоді близько 1000 опитаних респонденток розповіли про свій досвід роботи закордоном – без дозволу на роботу, без знання мови та без візи; в умовах, схожих на рабство.

Марта робить все можливе,  аби жінки в Україні були економічно захищеними на державному рівні. Тобто  мали змогу отримати підтримку у скрутному економічному становищі та шляхи розв’язання своїх економічних проблем – офіційну зайнятість, можливість підвищити кваліфікацію, за потреби мати соціальне житло ті ін. Платформа “Жінка для жінки”, створена за ініціативи Марти,  вже другий рік успішно допомагає залучити солідарну підтримку жінкам у кризі.

Ще одним великим напрямом її роботи є допомога жінкам, що постраждали від насильства: 

  • Організація утримує притулок для постраждалих жінок, 
  • Надає жінкам юридичну та психологічну підтримку;
  • Працює над тим, аби держава реагувала на випадки домашнього насильства.

Зусилля Марти не залишились непоміченими міжнародною спільнотою – у 2020 році вона отримала престижну нагороду уряду Нідерландів “Тюльпан прав людини”, яка щорічно присуджується правозахисникам та організаціям, що підтримують права людини на глобальному рівні.

Ця публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з Міжнародного Розвитку (USAID). Центр демократії та верховенства права був відповідальний за зміст публікації, але він не обов’язково відображає погляди USAID або Уряду США.

#100відповідальнихвчинків