Популяризувати українську книгу – відповідальний вчинок

October 6, 2022

Найпрекрасніші проєкти, що надихають людей, виникають завдяки любові до власної справи. Власниця книжкового магазину «Кав’ярня-Книгарня», фанатка та популяризаторка читання, одеська галичанка Галина Дольник доводить це на власному прикладі.

Вона з дитинства любила читати і проводити час із книгою. Тоді занурюватись в інші світі, вдихаючи паперовий книжний аромат, їй допомагав гірський ландшафт. Та переїзд в Одесу змінив життя Галини.

«Кав’ярня-Книгарня» з‘явилась в Одесі 11 років тому і стала першим магазином винятково української книги. Тут не панує звична тиша бібліотечних приміщень. Навпаки, магазин спонукає до творчих звершень, про що говорять неймовірно теплі дописи на серветках, що їх залишають на кавових столиках найвідданіші книгомани.

«Ідея кав’ярні-читальні – у тому, щоб люди могли прийти до нас і насолодитися не лише гарною українською літературою, а й чудовою кавою», – так відповіла Галина під час відкриття свого магазину у 2011 році. З того часу крамницю спіткало багато змін. Книгарня кілька разів переїжджала, переживала економічні кризи та незважаючи на різні перепони відновлювалась немов птаха Фенікс.

Невеличкий бізнес, та він несе в собі багато сенсів. Тут є книги українських авторів та світові переклади: Галина знає, що подобається її читачам, тому дуже ретельно обирає книги, що замовляє в українських видавництвах.

На її запрошення до Одеси приїжджають презентувати свої твори сучасні українські та закордонні письменники, з багатьма із них вона товаришує та завжди радо приймає в гостях.

«Коли письменники приїжджають на моє запрошення, мені важливий імідж Одеси: не хочу, щоби залишилися неприємні спогади. Ми створюємо образ гостинної Одеси».