Сортувати та утилізувати відходи, популяризуючи ідею роздільного збору сміття – це відповідальний вчинок

January 10, 2023

Сортувати власні відходи, утилізуючи вторинну сировину – це відповідальний вчинок щодо своєї громади і щодо майбутнього нашої планети.

В Україні стрімко розвивається тенденція свідомого ставлення до довкілля та екології. Приходить усвідомлення особистої відповідальності за подальшу долю власних відходів. Відкриваються сортувальні станції. Ба більше, під час війни громадяни продовжують сортувати, а також веганити. І навіть військовим-веганам вдається харчуватися рослинною їжею завдяки волонтерам та веганським проєктам, що намагаються максимально забезпечити українських захисників веган-пайками.

Поки в Україні сортувальний процес не закріплений на державному рівні. Тож відповідальні та свідомі українці намагаються власноруч бути тим рушієм змін, що сприятиме створенню екологічної системи утилізації відходів, яка не загрожуватиме довкіллю.

Однією з таких «агенток змін» є Марина Мороз – менеджерка з комунікацій та SMM громадської організації «Україна без сміття». Вона 5 років сортує власні відходи, а також навчає сортувати інших, популяризуючи саму ідею свідомого способу життя. Її етичний підхід до усіх сфер життєдіяльності складається з сортування, утилізації відходів, відповідального споживання, веганства, відмови від одноразових речей зі шкідливих матеріалів тощо.

Хоча за освітою Марина магістерка права, свою кар’єру вона присвятила захисту навколишнього середовища, працюючи спочатку екоконсультанткою, а потім і менеджеркою на першій українській станції сортування.

«Ще 5 років тому ніхто не замислювався про шлях сміття – зараз ми бачимо сортувальні баки на вулицях, бачимо ворушіння в екокомітеті ВРУ, бачимо масштабні марші за права тварин та за захист довкілля. Ще вчора ми не знали, що таке бургер з рослинною котлетою, на полицях супермаркетів не було ніякого молока крім коров’ячого, модні бутіки не продавали екохутро. В капіталістичному світі не важливо на чому робити прибуток, важливо лиш щоб він був. І саме в руках громадськості формування запитів. Революція відбувається «знизу»», – розмірковує Марина.

Сортуючи сміття, Марина розділяє його на чотири категорії: скло, папір, інші відходи на переробку та відходи на безпечне спалювання. Вимиті й висушені відходи вона відвозить на станцію сортування, тричі на рік.

«До сортування долучаються різні люди: сім’ї з дітьми, молодь, дідусі й бабусі. Люди з кардинально протилежним рівнем достатку. Хтось приїжджає на Теслі, хтось громадським транспортом або пішки. Прикол в кожного свій: хтось хоче бути частиною модної еко тусовки, хтось любить помедитувати, перебираючи кришечки й пакетики, а хтось сортує бо відчуває свою відповідальність за власні відходи. Але всіх об’єднує спільне бажання змінювати країну на краще. Це звичайні люди, які стали особливими», – розповідає Марина.

Разом з тим, дівчина є етичною веганкою. Окрім того, що в її раціоні відсутні продукти тваринного походження, Марина також не користується товарами та послугами компаній, що прямо чи опосередковано експлуатують тварин. Тобто порушують права тварин на життя і здоров’я, тестуючи на них продукцію, виробляючи товари з матеріалів тваринного походження або ж утримуючи диких тварин у неволі заради видовищ.

«Коли я роблю свідомий вибір на користь довкілля, я демонструю іншим, що це можливо, це просто і це необхідно. Наприклад, обираючи в магазині продукт, я звертаю увагу на те, щоб він був екологічний і етичний – це голосування гаманцем. Товари, які не відповідають цим критеріям, я бойкотую. Таким чином я даю виробникам розуміння, за що я готова і не готова платити, формуючи попит. Інші люди це бачать і наслідують мій приклад. Все колись починається з маленьких кроків».

Перейшовши на веганський раціон, вона перестала споживати всі продукти тваринного походження. Натомість збагатила свій раціон різноманітними овочами, тофу, а також відкрила для себе рослинні замінники м’яса та рослинне молоко. 

«Від веганства одні бонуси: задля твоєї їжі ніхто не страждав і не вмирав, її виготовлення не здійснювало «овернегативного» впливу на довкілля, а ще у ній відсутні ті шкідливі речовини, які може містити їжа тваринного походження», – аргументує Марина.

Окрім того, що дівчина власноруч зменшує рівень забруднення екосистеми шкідливими відходами, вона намагається якомога більше популяризувати еко свідомий спосіб життя, маючи на меті збільшити спільноту етичних громадян. Регулярно розповідає про переваги відповідального споживання, усвідомленого ставлення до екології та уважності до прав тварин, транслюючи це у своїх соцмережах.

Стати на шлях етичного споживання, за словами Марини, її підштовхнули патріотизм, прагнення захисту прав людей на чисте довкілля та усвідомлення тої несправедливості й жорстокості, на яку людство прирекло тварин.

«Всі ми хочемо щасливо жити в прогресивному світі добра. Але часто ми забуваємо, що саме від наших вчинків залежить за яким сценарієм розвиватиметься цей світ. Людина часто недооцінює те, який вона має вплив на цей світ. Тому варто вже зараз задавати собі питання: «Що я можу зробити сьогодні, аби стати частиною позитивних змін завтра? А що варто припинити робити?», – надихає до змін Марина.

Відповідальне споживання ресурсів, роздільний збір, утилізація відходів, а також переробка вторинної сировини позитивно впливають на екосистему, на життя тварин та людей. А веганство не лише рятує тварин від страждань, неволі та жахливої смерті. Разом з тим, воно зменшує шкоду, яку промислове тваринництво завдає навколишньому середовищу. Експлуатація тварин має жахливі наслідки як для довкілля, так і для здоров’я людей.

З кожним роком все більше громадян стають на шлях змін і долучаються до екозахисних чи твариннозахисних громадських рухів. Свідомі та відповідальні люди здійснюють відчутний вплив, аби захистити право сучасних і майбутніх поколінь на чисте довкілля. А такі еко відповідальні громадяни як Марина Мороз надихають нас долучатися до цієї надважливої місії!

#Українці_відповідальні_громадяни #100відповідальнихвчинків #Ukrainians_responsible_citizens #100repsonsibleactions