Від правоохоронців у відставку

July 11, 2019

Про відставку суддів, що мають підозри або обвинувачення у вчиненні кримінальних правопорушень – чи все так просто?

18 липня Вища рада правосуддя розглядатиме питання про відставку судді Баришівського районного суду Київської області Олени Литвиненко, яка стала відома ухваленим нею рішенням про призупинення ліцензії авіаперевізника SkyUp.

Цікаво, що подала заяву про відставку суддя після того, як кримінальну справу щодо неї відкрило Державне бюро розслідувань на підставі інформації, висвітленої в програмі “СХЕМИ:Корупція в деталях”.

Ще цікавіше, що це вже не перший випадок, коли судді “тікають” з посад після того, як ними зацікавились правоохоронні органи.

Так само вчинив і суддя Малиновського районного суду Одеської області Олексій Буран, відомий тим, що під час під час проведення обшуку в його будинку чинив опір працівникам НАБУ та Національної поліції і застосував вогнепальну зброю.  Вже майже три роки справа за обвинуваченням судді Бурана в отриманні неправомірної вигоди  розглядається у суді, і 20 червня цього року Вища рада правосуддя задовольнила заяву судді про відставку.

Також пішов у відставку суддя (чи то вже екс-суддя) Господарського суду Івано-франківської області Володимир Булкаобвинувачений в ймовірному отриманні 5000 євро від місцевого мешканця за обіцянку не змінювати арбітражного керуючого у господарській справі про банкрутство підприємства, що перебуває у нього на розгляді.

І це не поодинокі випадки. Команда ЧЕСНО.Фільтруй суд! проаналізувала судові справи суддів, обвинувачених  у вчиненні корупційних злочинів, за останні 3 роки . Так, з 36 таких суддів 11 пішли у відставку.

Найцікавіше звісно те, що згідно закону України “Про судоустрій та статус суддів”  за суддею, звільненим за його заявою про відставку, зберігається звання судді та гарантії недоторканності, встановлені для судді до його виходу у відставку. При виході у відставку судді виплачується вихідна допомога в розмірі 3 місячних суддівських винагород за останньою посадою, а також нараховується довічне грошове утримання.

Звісно, відставка судді припиняється у випадку набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього за вчинення умисного злочину. А отже і припиняються виплати йому довічного утримання.

Однак,справи суддів,обвинувачених у вчиненні корупційних злочинів розглядаються роками. Наприклад справу судді Олени Горбатенко суд розглядає вже понад 3 роки.

За наявних законодавчих можливостей піти у відставку, судді  не будуть зацікавлені у швидкому розгляді їх справ: чим довше розглядається справа тим довше є можливість отримувати довічне грошове утримання. Тобто платники податків фактично витрачатимуть кошти на утримання суддів у відставці, відносно яких потенційно можуть бути ухвалені обвинувальні вироки.

У зв’язку з цим виникає потреба встановлення такої норми, за якої наявність підозри або обвинувального акту відносно судді буде перешкодою для виходу такого судді у відставку.

Людмила Слива, спеціально для ЛІГА.net