Менторська програма 2020-2022: мультиплікація змін триває

October 20, 2022

37 організацій-менті, 27 організацій-менторів та 35 менторів і менторок взяли участь у Менторській програмі для підсилення адвокаційної спроможності організацій громадянського суспільства протягом 2020-2022 років.

Загалом Менторська програма – це програма, впродовж якої сталі ОГС стають менторами для відібраних новостворених організацій громадянського суспільства – менті, та допомагають їм розвиватися й посилювати адвокаційні та інші спроможності.

Програма втілюється в рамках проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», який реалізується консорціумом у складі ІСАР Єднання, Українського незалежного центру політичних досліджень (УНЦПД) і Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ).

Як відзначив ще під час першої Програми Володимир Шейгус, виконавчий директор ІСАР Єднання, Менторська програма робить сильнішими й молоді організації, і громадянське суспільство загалом.

«В Україні у громадських організацій не так багато можливостей отримати не лише гроші на власну діяльність, а й підтримку. Тож важливо, що тут ОГС могли навчитися, переймати найкращі практики й знайомитися з колегами по сектору, адже це відкриває нові можливості», – наголосив він.

За час Менторської програми 1.0 15 організацій-менті розробили та почали втілювати адвокаційні плани у співпраці з менторами. Проєкти охопили теми безбар’єрної освіти, захисту довкілля, гендерної політики, прав трудових мігрантів та виховання політичної культури громадян перед виборами.

Проблеми, над вирішенням яких працювали пари під час Менторської програми 2.0, також були дуже різні – від створення генеральних планів територій громад до вирішення питання соціальних пільг, гарантій та компенсацій дітям, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, від інфраструктурного облаштування публічного простору до вирішення проблеми з перевантаженістю кладовища.

Менторська програма 3.0 стала унікальною, адже офіційно стартувала 23 лютого, за день до повномасштабного вторгнення.

Олеся Холопік, директорка Центру демократії та верховенства права, розповідаючи про особливості організації Програми у 2022 році, зауважила: «Я радію бачити, як те, що починалося з ідеї у 2020 році, втілюється в життя. Як організації-менті з ідей також розробляють реальні плани, які втілюють в життя. 23 лютого було відкриття програми, а далі розпочалася повномасштабна війна. Але Менторська продовжувалася. Продовжувалася завдяки менторам і менті, а також команді, якій вдалося адаптувати Програму під потреби, які виникли в умовах війни».

«Ця Менторська програма стала викликом для всіх: для учасників/учасниць, організаторів, з відомих для всіх причин. Вона реалізовувалася більше як реагування на виклики, ніж запланованої діяльності. Цифри й результати за програмою – це насамперед результат діяльності та відданості менторів і активності та надійності менті», – додала Олена Матвійчук, координаторка Менторської програми.

Загальні показники, яких досягнула Менторська програма за 2020-2022 рік, читайте у невеликому журналі

Ключові матеріали про Менторську – ви можете переглянути за QR-кодами.