Завершився V набір Відкритого Університету Реформ

June 12, 2017

Відбувся випуск п’ятого набору Відкритого Університету Реформ – спільного освітнього проекту Реанімаційного Пакету Реформ і Центру демократії та верховенства права.

З березня по червень 31 учасник ВУР відвідував курс лекцій від експертів РПР та пройшов 150 годин стажування у громадських організаціях, щоб отримати знання та вміння для подальшого реформування України. Навчання також включало експертні дискусії, відвідання НАБУ та Міністерства охорони здоров’я, зустріч з Міністром фінансів України. Освітній проект проходив за підтримки Уряду Швеції.

Тарас Шевченко, співголова Ради РПР та директор ЦЕДЕМ, привітав випускників

“Відкритий університет реформ – це можливість для активних людей, які думають про зміни, про перемоги. Закликаю вас бути саме такими і успіхів на цьому шляху. Від себе бажаю вам не ділити світ на чорно-білий. Адже це веде до деструктивних думок, і дуже важко буде бачити щось біле, щось позитивне” – сказав він.

Директор ЦЕДЕМ також розповів про історію появи ВУР:

“Коли ми починали Реанімаційний Пакет Реформ, ми зрозуміли, що треба ділитися нашим досвідом, історіями перемог та поразок з молодим поколінням. Також стало зрозуміло, що громадському сектору необхідна нова кров, адже хтось “вигорає”, а хтось – іде в політику. І саме так створився Відкритий університет реформ”.

Про здійснення реформ в Україні випускникам розповів Максим Нефьодов, екс-заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України.

“Робити реформи – це складно, і не вірте тим, хто переконує у зворотньому. Потрібні ресурси, жорстка воля і дисципліна, аби йти цим шляхом. Що об’єднує успішні реформи: люди, які прийшли їх робити, мали чітке бачення і стійкі ресурси. Це ми бачимо в Нацполіції, у реформі держзакупівель, у Нафтогазі”, –вказав він.

За словами Максима Нефьодова, відсутність цього бачення – основна причина провалу реформ. Тож для їх успіху треба важко працювати.

За словами Андрія Грищука, стажера ГО “Антикорупційний штаб”, таке навчання дозволяє побачити, як насправді працюють громадські організації.

“Я нарешті побачив весь той інсайд роботи антикорупційної організації, їхню роботу над проектами, як наповнюються бази, як проводиться аналітика декларацій, тендерів та пишуться звернення до органів влади щодо певних порушень. Вдалося долучитись до всіх вищезазначених робіт. Дуже задоволений, що набув багато знань у антикорупційній сфері”, – відзначив він.

Ірина Шиба, менеджер Фундації DeJuRe, наголосила, що стажування було цікавим досвідом для всіх залучених у нього.

“Перш за все, стажування – це чудовий досвід. Нам є чому навчити стажерів і в той же час отримати щось нове від них. У нас стажувалося двоє хлопців з різною мотивацією: один із них був націлений на громадську діяльність і, можливо, залишиться працювати з нами як аналітик. Інший працює юристом у бізнесі, тож для нього це був новий цікавий досвід. Для організації було таке стажування цінне, адже у нас є багато роботи і потреба у допомозі. Приємно, що ми могли доручити будь-яке завдання стажерам ВУР, і вони його старанно виконували”, – відзначила вона.

Після вручення дипломів випускникам також відбулося неофіційне святкування, під час якого ВУРівці мали нагоду поспілкуватися з друзями та відзначити завершення навчання.